loading...
Medicina generala
Home   »  Sanatate   »   Medicina generala   »   Anemia afecteaza o treime din femeile europene, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Anemia afecteaza o treime din femeile europene, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Ce trebuie să ştii despre anemie? Fierul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru organism alături de calciu, magneziu sau zinc. 

 

 
Rolul fierului este să regleze metabolismul şi să asigure dezvoltarea şi funcţionarea normală a tuturor organelor. De aceea, atunci când nivelul acestuia este mai mic decât cel normal, se poate instala anemia, care, netratată, poate duce în timp la apariţia altor probleme de sănătate.
 
 
Anemia nu este o afecţiune de primăvară
 
„Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 33% dintre femeile europene suferă de anemie prin carenţă de fier. Există părerea generală potrivit căreia anemia este o afecţiune de primăvară. Nimic mai greşit deoarece instalarea ei este asociată cu lipsa de fier, la care majoritatea femeilor sunt predispuse ca urmare a pierderilor lunare de sânge.” declară Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Preşedinte al Asociaţiei Anemia Working Group România.
 
Contrar percepţiei pe care au avut-o majoritatea femeilor care au fost intervievate in cel mai recent studiu realizat de Asociaţia Anemia Working Group (AWG), anemia prin carenţă de fier afectează în principal femeile tinere, active, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, mai degrabă decât persoanele în vârstă. De asemenea, predispuse sunt cu precădere femeile însărcinate, sau cele care au născut prin cezariană, operaţie care a dus la pierderea unei cantităţi mari de sânge. Factorii care pot duce la instalarea stării de anemie sunt dietele vegane, sau curele de slăbire ţinute haotic, ale căror efecte sunt imediate. Acestora li se adaugă stilul de viaţă dezordonat, mesele care nu sunt luate regulat, pe parcursul zilei, stresul şi suprasolicitarea care pot apărea la locul de muncă. De aceea, este bine să fim atente la semnalele prin care propriul corp ne spune că ceva nu e în regulă şi să mergem la medic, să ne facem analizele, să urmăm un tratament şi să ne ajustăm stilul de viaţă. 

 

 


Cum recunoşti anemia prin carenţă de fier?
 
Unul dintre principalele simptome care ar trebui să ne dea de bănuit că fierul este sub valoarea normală este starea de oboseală cronică,  de care pare că nu scăpăm oricât am încerca să compensăm epuizarea prin odihnă şi somn. De regulă, în cazul anemiei oboseala este însoţită şi de o performanţă scăzută în realizarea activităţilor de zi cu zi şi de dificultatea de concentrare. Un nivel scăzut al fierului aduce după sine şi modificări ale părului şi ale unghiilor, care pot deveni casante şi fragile. Tenul palid este de asemenea un indicator specific anemiei.  
„Aflarea nivelului de fier din organism se poate face printr-o simplă analiză de sânge care trebuie repetată anual şi în care sunt evaluaţi următorii indicatori: hemoglobina, transferina şi feritina. În cazul în care valorile acestora sunt modificate faţă de cele normale, trebuie urmat un tratament medicamentos, pe bază de fier, fie injectabil, caz în care administrarea este repetată după o lună, doar dacă este cazul, fie pe cale orală, caz în care tratamentul durează minimum trei luni. Acesta poate fi completat de ajustarea dietei, însă doar consumul mai mare de alimente care conţin fier nu poate duce la corectarea anemiei.” completează Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Preşedinte al Asociaţiei Anemia Working Group România.
 

Anemia la copii
 
În perioada sarcinii, mama poate transmite bebeluşului o eventuală carenţă de fier pe care o are, cu precădere în trimestrul al doilea de sarcină, atunci când dezvoltarea lui este accelerată. De aceea, specialiştii recomandă gravidelor o atenţie sporită la anemia prin carenţă de fier, precum şi administrarea de fier începând cu luna a patra. În cazul copiilor, necesarul de fier este asigurat prin alăptare în primele luni de viaţă, urmând ca medicul să decidă dacă este necesară suplimentarea prin picături speciale. Netratată, anemia copiilor poate avea consecinţe pe termen lung, care se reflectă în performanţe şcolare scăzute, absenţa concentrării, a vitezei de reacţie şi chiar în tulburări emoţionale.

 


Cititi mai multe despre: anemie afecteaza femeile

loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Monden
Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara
In sambata aceasta, pe 18 iunie, in ajunul sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) sunt oranduiți ...
Céline Dion si-a gasit deja un iubit?
Cantareata Céline Dion (48 de ani) s-a lasat cucerita de chitaristul Kaven Girouard, de 30 de ani, sustine revista...
Cum arata fiul mai puțin cunoscut al lui Goldie Hawn
Toata lumea ii știe pe cei doi frați Kate Hudson și Oliver Hudosn, copiii simpaticei actrițe de 70 de ani din...
Cum a ramas insarcinata la 50 de ani Janet Jackson?
A ramas la fel de discreta de cand a anuntat ca va avea primul sau copil! Fratele cantaretei Janet Jackson, Tito...
Amber Heard nu mai vrea pensie alimentara de la Johnny Depp. De ce și-a retras cererea
In mijlocul audierilor pentru pronuntarea sentintelor si declaratiilor in cazul divortului scandalos, Amber Heard si-ar...
De ce nu a dat Oana Zavoranu petrecere de ziua ei
Oana Zavoranu nu mai are chef de petreceri. Desi a avit doua evenimente foarte importante la care ar fi putut sa dea...
Cand a ajuns Alin Ionescu la locul accidentului Cristinei Spatar
Alin Ionescu a scos miercuri asul din maneca in casnicia cu Cristina Spatar. Omul de afaceri a confirmat ca cei doi vor...
De ce este nefericit soțul tau? 5 motive surprinzatoare!
Ai o banuiala ca soțul tau e nemulțumit de casnicia voastra? Psihologii și psihoterapeuții in problemele cuplurilor...
Claudia Patrascanu face nunta cu sarbe oltenești și manele
Tot Bolintinul va rasuna pentru ca Gabi Badalau si Claudia Patrascanu fac nunta mare astazi. Cantareata si afaceristul...
Motivul pentru care Andrei Leonte nu poate parasi țara
Andrei Leonte a incercat joi, 26 mai, sa plece din țara. Nu departe, ci la vecinii noștri bulgari. Deși este o țara...
mai multe articole >>