loading...
Timp liber
Home   »  Divertisment   »   Timp liber   »   Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara

Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara

In sambata aceasta, pe 18 iunie, in ajunul sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) sunt oranduiți "Moșii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii generale a morților.

In ziua alesului praznic, in toate bisericile ortodoxe se oficiaza Sfinte Liturghii, care sunt urmate de slujbe de pomenire generala a tuturor rudelor noastre care au trecut la viața veșnica, de-a lungul timpului. Sunt pomeniți cu acest prilej parinții, moșii și toți stramoșii familiei noastre

Cu sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant , Cincizecimea ( cunoscuta in popor sub numele de Rusalii), oranduita la un interval de 50 de zile dupa Pasti, se incheie ciclul Sarbatorilor Pascale.

Istoricul sarbatorii Moșii și stramoșii noștri sunt pomeniți in 18 sambete din an

Pe parcursul Anului Bisericesc (1 septembrie-31 august) creștinii ortodocși ii pomenesc in biserici și manastiri pe moșii și stramoșii lor adormiți in 18 sambete din an. Totodata, in acest interval exista doua sambete cand se oficiaza slujbe speciale pentru  pomenirea generala a morților ( cunoscute in tradiția populara cu numele de "Moși"). Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiaza in ajunul  Rusaliilor, pe 18 iunie , sub numele de Mosii de Vara sau Mosii Cireselor. Aceasta praznuire precede sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant sau Cincizecimea (Rusaliile).   

In ziua de Rusalii, sufletele morților (moșilor) se intorc in lumea lor   

 In tradiția populara se spune ca din ziua de  Joimari (Joia Mare din Saptamana Patimilor) si pana la Rusalii, porțile cerului, raiului  și iadului sunt  deschise. Tradiția menționeaza ca pe parcursul celor 50 de zile, sufletele celor adormiți  calatoresc libere prin lume, viziteaza meleagurile natale și locurile unde au trait in viața pamanteana. In  ziua de Rusalii, sufletele celor adormiți sunt triste, deoarece ele trebuie sa se reintoarca in lumea lor și sa-și paraseasca familia. De aceea, rudele celor adormiți fac pomeniri mari și impart ofrande cu produsele preferate de rudele pe care le comemoreaza. Tradiția spune ca respectand aceasta datina, pomenirile facute in Sambata Rusaliilor alina tristețea  strabunilor  și le ușureze calatoria de intoarcere.  

In memoria "Moșilor" se  daruiesc ofrande saracilor si strainilor

Din moși-stramoși, in memoria celor adormiți se daruiesc ofrande saracilor, deoarece se crede ca la sarbatoarea Mosilor rudele raposate asteapta sa primeasca ofrande. In același timp, se crede ca atunci cand  familia nu implinește datina, raposatii raman suparati. Potrivit tradiției, atat in mediul rural, cat și in cel urban, in toate zonele geografice ofrandele se impart in mod special oamenilor saraci si strainilor, in nici un caz nu se da de pomana rudelor.  

Mancarea data de pomana trebuie sa fie calda, "aburel"

De-a lungul timpului, credincioții trebuie sa respecte tradiția care spune ca este bine ca mancarea data de pomana sa fie calda, deoarece mirosul bucatelor calde ii satura pe cei trecuti la viata vesnica. In multe localitati din Muntenia, credinciosii implinesc vechile traditii și dau de pomana o mancare calda care se numeste "aburel" sau "aburi". In acelasi timp, pomana care se da pentru sufletele rudelor adormite este pusa in vase noi de lut ,  cumparate pentru aceasta ocazie.

Se dau de pomana bucatele preferate de rudele comemorate

Pentru comemorarea Moșilor, gospodinele pregatesc pentru ofrande bucatele preferate de ruda care este  comemorata. Vasele cumparate trebuie umplute cu mancare si bautura.

Canile impodobite cu flori de tei  și cireșe sunt ofrande indragite

In ziua praznicului, se dau de pomana cani, iar toarta acestora se impodobeste cu flori de tei si cirese. De asemenea, canile daruite de pomana trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere.

Ce ofrande specifice Moșilor de cireșe se duc la biserica

La sarbatoarea Mosilor de Vara se implinesc ritualuri speciale, care incep chiar in dimineata Sambetei de Rusalii. La slujba de pomenire, se duc la biserica, pentru binecuvantare anumite ofrande  : coliva, colaci, vin si cirese. Astfel de ofrande se mai duc in cimitire si in ziua urmatoare, in Duminica Rusaliilor, numita si Duminica Pogorarii Duhului Sfat sau a Cincizecimii.

De la biserica, ritualul de comemorare se continua in cimitire

Ritualul de comemorare, inceput in biserici, continua in cimitire. Cu acest prilej, mormintele rudelor adormite sunt curatate si impodobite cu flori de tei si cu frunze de nuc. Credinciosii aprind lumanari, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomana vasele  de lut, de portelan sau de lemn  umplute cu mancare, dar și canile impodobite la toarta cu flori de tei si umplute cu lapte, cu vin sau cu cirese.

De Moși, cei adormiți se duc pe Valea cu Dor

Traditia spune ca la Mosii de vara toti mortii se duc pe Valea cu Dor. Acolo ei vor sa vada ce bucate au primit de pomana, pana la Rusalii, atata vreme cat au lipsit. Raposații care nu gasesc pomana pe Valea cu Dor se retag triști  in mormante lor și țin in brate doar multe crengi cu flori de tei.

Traditiile de comemore sunt foarte variate in țara

Zoom Credincioșii participa la targurile tradiționale  

Potrivit tradiției, pentru praznicul Mosilor de Vara, in multe zone din țara se organizeaza targuri traditionale, aprovizionate cu produse artizanale și cu alimente specifice pentru pregatirea praznicului. Din aceaste targuri, credincioșii se aprovizioneaza cu cele necesare pentru ziua de praznuire.  

In Ilfov,respectand tradiția, familia va fi ocrotita de boala

Pentru comemorarea "Moșilor", in localitațile din Ilfov, gospodinele impletesc colaci pe care-i impart cu lapte, cu ceapa, usturoi verde și cireșe. In aceasta zona se crede ca prin implinirea  acestei tradiții  familia va fi protejata de boala. De asemenea, zarzavaturile semanate in gradina de gospodari vor crește foarte frumoase.      

In Prahova se imparte pasat, un preparat tradițional

In diferite localitati din Prahova, gospodinele prepara pasat (faina de porumb macinat mare) fiert in lapte,  colarezi ( orez fiert in lapte ), cani de lut umplute cu vin si impodobite la toarta cu flori de trandafir si de tei. Pasatul se taie felii si se pune pe frunze de nuc, apoi se imparte saracilor in cimitir. Totodata, ritualul impartirii bucatelor se implineste si acasa, pentru rudele si pentru vecinii celor adormiti.

In  localitațile din județul Arges, gospodarii intind mese  in curtea casei

In satele din judetul Arges, gospodarii care fac pomenire pentru cei adormiti,  intind mese in curtea casei pe care se așaza bucatele tradiționale ale familiei. In mijlocul mesei se pun gramezi de cirese, de flori si de colacei. Fiecare gospodar invita la masa rudele, prietenii si vecinii sa se ospateze pentru sufletul celor adormiti in familia sa.

Dupa ce au dat de pomana, gospodarii gusta si ei din cirese si din celelalte bucate. De asemenea, in multe localitati ale judetului, se dau de pomana lumanari aprinse, colaci unsi cu miere, coliva, vase de lut umplute cu lapte sau cu vin, paine de casa si mancare gatita, cirese, oale mari de lut, pentru ca sufletele mortilor sa aiba din ce sa bea apa.

De Moși,  gospodariile se impodobesc cu crengi de tei

In sambata Rusaliilor, in numeroase zone din țara,  in mod special in zona de Sud, porțile caselor, foișoarele, ferestrele, gardurile desparțitoare dintre culturi, mormintele se impodobesc cu crengi de tei.  Chiar și coarnele vitelor sunt impodobite cu crengi pline cu flori de tei, deoarece se crede ca teiul alunga duhurile rele.

Totodata, și in Duminica Rusaliilor, numita și Duminica Teiului ( in Sudul țarii, in Oltenia mai ales), crengile de tei, sunt aduse in fiecare gospodarie.  De secole, lemnul de tei este considerat lemn sfant care indeparteaza relele și alunga duhurile rele din fiecare gospodarie.

De aceea, din lemnul de tei se confecționa toaca manastirilor, troițele și leaganul pruncilor nou nascuți. In tradiția populara, in vreme de furtuna, cu crengile de tei se impodobesc ferestrele deoarece  poate fi alungata furtuna , chiar și grindina.      

In Ardealul gospodari "ridica" pomeni

De Moși , in Ardeal se dau de pomana fructe si colaci si "se ridica" pomeniri, adica fiecare gospodar face pomenirea tuturor rudelor decedate in familie.

Mai ales, orez cu lapte,  placinte, vin, cireșe- in Moldova.
In Moldova, se dau de pomana cani si strachini umplute cu orez cu lapte, cu vin si cu cirese, impodobite la toarta cu flori de tei, ca si in alte zone ale tarii. In acelasi timp, gospodinele pregatesc pentru Mosii de vara bucate cu carne de miel, placinte cu varza sau cu branza.

Ritualuri pentru spor si sanatate in gospodarii

Crestinii care-si venereaza mortii, respectand anumite traditii in gospodariile lor, se vor bucura de spor si sanatate pe parcursul anului. In același timp, pentru a avea spor in casa tot anul, gospodarii trebuie sa dea de pomana bucate proaspete si obiecte noi, nefolosite in propria locuinta.

Florile de tei sfintite sunt miraculoase

De Mosi se aduc la biserica frunze de nuc si ramuri de tei, iar dupa ce sunt binecuvantate de preoti, acestea se pun la streasina casei sau la icoana pentru a ocroti acea gospodarie de paguba si de boala. Mai mult, potrivit acestei datini stravechi, dupa ce au fost sfintite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindeca surzenia.

Femeile nu trebuie sa se ocupe de treburile casnice

In ziua Mosilor de vara, femeile trebuie sa respecte sarbatoarea si sa nu se ocupe de treburile casnice. Mai mult, se spune ca femeile care nu respecta interdictia, risca sa le amorteasca mainile si sa nu mai poata munci cu spor. Acum, femeile nu au voie sa tricoteze sau sa toarca, pentru ca toti colacii dati de pomana nu vor ajunge la cei pomeniti, spune traditia

O tradiție inedita

Pentru a-si proteja gospodaria de paguba sau de efectul fenomenelor meteorologice : furtuni sau trasnete, prin tradiție, credinciosii trebuie sa ofere saracilor o portie din primul fel de bucate, preparate pentru aceasta sarbatoare.

O crenguța cu flori de tei indeparteaza furtuna

Totodata, credinciosii pot scapa de necazurile pricinuite de furtuni si de ploile de vara aruncand in curte, din pragul casei, o crenguta cu flori de tei sfintita la biserica in ziua Mosilor de vara.

Cei care respecta datinile celor trei sarbatori vor fi sanatoși

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sarbatori : Mosii de cirese, Rusaliile si Sarbatoarea Sfintei Treimi vor fi mai sanatoase, sufleteste si trupeste, in comparatie cu suratele lor care nu implinesc datinile stramosesti.

Dati de pomana ceapa verde si usturoi
Pentru ca in gradina casei sa rodeasca tot ce au semanat, gospodarii trebuie sa dea de pomana ceapa verde si usturoi.

In noaptea de Rusalii dormiti in propria casa

In acesta sambata, nu este bine sa mergeti seara la fantana sau sa treceti printr-o rascruce de drumuri, intr-o zona singuratica, pentru ca pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine sa dormiti in propria voastra locuinta.

Recolta anului va fi foarte bogata

O tradiție care se implinește mereu spune ca, daca ploua in ziua Mosilor de Vara, recolta anului va fi foarte bogata.» vezi articolul original


loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)