loading...
Boli
Home   »  Sanatate   »   Boli   »   Hepatita C NU are simptome! Afla totul despre boala care te ucide fara sa stii

Hepatita C NU are simptome! Afla totul despre boala care te ucide fara sa stii

Hepatita C este o boala de natura infectioasa care afecteaza ficatul si care nu se manifesta prin simptome.


Aceasta boala se transmite prin contact direct cu sangele infectat, prin injectii intravenoase cu ace nesterilizate, piercinguri si tatuaje, prin contactul cu echipamentul medical nesterilizat, prin relatii sexuale neprotejate cu o persoana infectata, prin transfuzii de sange si transplante de organe.


Bolnavii de hepatita C au un apetit scazut, se simt obositi, au greturi, dureri musculare si articulare si slabesc.


Un procent foarte scazut de persoane infectate cu hepatita C manifesta icter.


Hepatita C este principala cauza a aparitiei cirozei si a cancerului hepatic in randul bolnavilor care manifesta aceasta infectie de mai multi ani.


Hepatita C este des intalnita in randul persoanelor care consuma stupefiante intravenos, refolosind seringi deja utilizate. Acest fenomen se numeste "needle-sharing" si se practica in general in tari dezvoltate.


In tarile mai putin dezvoltate, infectia cu hepatita C se manifesta in urma transfuziilor de sange si a utilizarii de instrumente medicale nesterilizate corespunzator.


Raspunzator pentru infectia cu hepatita C este virusul VHC, un virus ARN, incapsulat, monocatenar, care face parte din genul hepacivirus al familiei Flaviviridae.


Inca nu se stie sigur daca hepatita C se transmite pe cale sexuala la cuplurile heterosexuale care nu au relatii extraconjugale. Un risc crescut il reprezinta sexul anal si intretinerea de relatii sexuale cu mai multi parteneri.


Orice persoana ar trebui sa isi faca regulat analizele de sange, printre care si cele de diagnosticare ale hepatitei C, teste imunoenzimatice.


Rezultatele testului imunoenzimatic sunt pozitive la sase-opt saptamani de la infectare.


In cazul in care o persoana a fost declarata infectata cu virusul hepatitei C, dupa ce s-a stabilit gravitatea acestei infectii, se va face o biopsie hepatica sau o serie de analize de sange pentru a se determina gradul de afectare a ficatului.


Virusul hepatitei C acutizeaza starea pacientilor si favorizeaza aparitia infectiei cronice la 50-80% dintre acestia.


Tratamentul inpotriva virusului VHC vindeca intre 40 si 80% dintre cazuri, iar unele (cazuri rare) se pot vindeca fara tratament.


Tratamentul cuprinde o combinatie de interferon si ribavirina, pe o durata de pana  la 48 de saptamani, in functie de tipul virusului VHC.

Cititi mai multe despre: hepatita c hepatita simptome cauze tratament

loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)