loading...
Medicina generala
Home   »  Sanatate   »   Medicina generala   »   Igiena intima, cruciala pentru o viata sanatoasa

Igiena intima, cruciala pentru o viata sanatoasa

Igiena intima este deosebit de importanta pentru a duce o viata sanatoasa. Exista cateva gesturi pe care fiecare femeie trebuie sa le faca pentru propria ingrijire. Afla mai jos ce trebuie sa faci pentru sanatatea ta:  


Flora vaginala echilibrata este cea mai buna arma contra infectiilor la acest nivel (vaginita, micoza), sarcina mentinerii unui pH normal avand-o bacilii Doderlein.


Acest mediu este insa usor perturbat ­daca exagerezi cu igiena, dar si daca o neglijezi, daca folosesti produse total nepotrivite pentru aceasta zona, daca esti la menopauza (din cauza scaderii nivelului de estrogen), precum si daca iei antibiotice.


Mancarimile si senzatia de arsura locala, secretiile abundente si actul sexual dureros sunt cateva semne ale infectiei vaginale.

 


Pentru ca vaginul are capacitatea de autocuratare, nu se recomanda spalarea acestuia decat daca medicul recomanda acest lucru, in cazul unei infectii.


Asadar, igiena locala la femei se rezuma la organele genitale externe (labii, clitoris) si anus. O regula de baza a igienei feminine se refera la directia spalarii si a stergerii organelor genitale.


Asadar, pentru a nu aduce in zona genitala microbii eliminati odata cu scaunul, sterge-te (sau mai corect, tamponeaza-te) din fata spre spate.


Menstruatia impune o atentie sporita in ceea ce priveste igiena. Absorbantele nu trebuie lasate mai mult de patru ore, iar mainile trebuie spalate atat inainte, cat si dupa schimbarea acestora.


In cazul in care se folosesc tampoane interne, acestea nu trebuie tinute mai mult de doua-trei ore, in caz contrar putand aparea sindromul de soc toxic, o infectie grava. În timpul menstruatiei, toaleta se face de ­doua-trei ori pe zi.

 


Pentru barbatii necircumcisi, decalotarea trebuie sa se faca zilnic, iar pentru spalare este suficienta doar apa.

 

Este bine ca ambii parteneri sa se spele local atat inainte, cat si dupa actul intim. Unele femei folosesc spalaturile vaginale dupa contactul sexual pentru a preveni o sarcina nedorita. Efectul este insa contrar: sperma poate fi „grabita” spre interior, crescand probabilitatea unei sarcini.


La barbati, toaleta intima dupa contactul sexual previne transmiterea repetata a micozelor de tipul Candida. Prezenta intr-o cantitate mica in vagin, Candida ajunge, dupa actul intim, si pe penis. ­Fara toaleta locala, Candida se multiplica in zona calda din preput.

 


Schimba-ti lenjeria intima zilnic! Alege-o pe cea din bumbac, cea din material sintetic mentine umiditatea, iar bacteriile se dezvolta usor in acest mediu.


Noaptea, este bine sa ­renunti la lenjeria intima.


Nu faceti sex in timpul menstruatiei, pentru ca riscul infectiilor este mai mare.

 

Pentru toaleta locala, alege numai produsele destinate zonei genitale (geluri, sapunuri, servetele), cu pH neutru (4,5-5,5) si cu ingrediente precum acidul lactic, substanta produsa in mod normal de corp.


In niciun caz nu folosi produse cu parfum, pentru ca zona intima este mai sensibila, putand aparea usor infectii, si nici deodorant pentru a indeparta mirosul neplacut!


Spalarea organelor genitale este necesara chiar daca folositi prezervativ.


loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)