loading...
Sarcina
Home   »  Sanatate   »   Sarcina   »   Neuroni functionali, creati din celule sangvine provenind din cordonul ombilical

Neuroni functionali, creati din celule sangvine provenind din cordonul ombilical

Cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California şi de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona au reuşit să obţină neuroni funcţionali din celule sangvine provenind din cordonul ombilical.

Timp de peste 20 de ani, medicii din lumea întreagă au folosit celulele provenind din sângele din placentă şi din cordonul ombilical, prelevate după naşterea bebeluşilor, pentru a trata o serie întreagă de boli, de la cancer şi maladii imuntare şi până la bolile sangvine şi tulburările de metabolism, transmite MEDIAFAX .


Oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au descoperit o nouă metodă de folosire a unei proteine unice, cunoscută şi sub numele de "factor de transcriere", pentru a transforma celulele sangvine provenind din cordonul ombilical (CB) în celule neuronale. Această descoperire ar putea oferi în anii următori un tratament eficient contra unui număr mare de boli neuronale, inclusiv pentru accidentele vasculare cerebrale, traumele la nivelul creierului şi cele de la nivelul măduvei spinale.


Cercetătorii din California au demonstrat că aceste celule CB, prelevate din mezoderm - învelişul mijlociu al celulelor embrionare -, pot fi transformate în celule ectodermale, ce alcătuiesc învelişul exterior din care se dezvoltă creierul, măduva spinării şi celulele sistemului nervos. "Acest studiu arată pentru prima dată conversia directă a unei populaţii pure de celule sangvine umane provenind dintr-un cordon ombilical în celule neuronale, prin activarea forţată a unui singur factor de transcriere", a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Gene Expression Laboratory din cadrul Institutului Salk, coordonatorul studiului.


Neuronii astfel creaţi au fost integraţi fără probleme în reţeaua neuronală a unor şoareci şi au fost capabili să transmită impulsuri electrice, la fel ca neuronii maturi.


Potrivit autorilor studiului, descoperirea ar putea fi folosită în viitorul apropiat în tratamentul unor boli grave, precum autismul, schizofrenia, maladia Parkinson şi maladia Alzheimer.


Celulele sangvine provenind din cordonul ombilical oferă o serie de avantaje în comparaţie cu celelalte tipuri de celule suşă. În primul rând, ele nu sunt celule suşă embrionare şi din acest motiv utilizarea lor nu generează controverse de natură etică. În al doilea rând, ele sunt mai flexibile decât celulele suşă adulte provenind din măduva spinării şi pot fi astfel mult mai uşor transformate în ţesuturi specifice. Colectarea de celule CB este sigură, nedureroasă şi nu generează riscuri pentru donator. În plus, aceste celule pot fi stocate în bănci de sânge pentru a fi putea fi folosite ulterior.


Studiul, realizat în colaborare cu Fred H. Gage, profesor la Laboratorul de Genetică al aceluiaşi Institut Salk, şi cu Alessandra Giorgetti de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona, a fost publicat pe 16 iulie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Foto: Hepta

Cititi mai multe despre: cordon ombilical neuroni

loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Monden
Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara
In sambata aceasta, pe 18 iunie, in ajunul sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) sunt oranduiți ...
Céline Dion si-a gasit deja un iubit?
Cantareata Céline Dion (48 de ani) s-a lasat cucerita de chitaristul Kaven Girouard, de 30 de ani, sustine revista...
Cum arata fiul mai puțin cunoscut al lui Goldie Hawn
Toata lumea ii știe pe cei doi frați Kate Hudson și Oliver Hudosn, copiii simpaticei actrițe de 70 de ani din...
Cum a ramas insarcinata la 50 de ani Janet Jackson?
A ramas la fel de discreta de cand a anuntat ca va avea primul sau copil! Fratele cantaretei Janet Jackson, Tito...
Amber Heard nu mai vrea pensie alimentara de la Johnny Depp. De ce și-a retras cererea
In mijlocul audierilor pentru pronuntarea sentintelor si declaratiilor in cazul divortului scandalos, Amber Heard si-ar...
De ce nu a dat Oana Zavoranu petrecere de ziua ei
Oana Zavoranu nu mai are chef de petreceri. Desi a avit doua evenimente foarte importante la care ar fi putut sa dea...
Cand a ajuns Alin Ionescu la locul accidentului Cristinei Spatar
Alin Ionescu a scos miercuri asul din maneca in casnicia cu Cristina Spatar. Omul de afaceri a confirmat ca cei doi vor...
De ce este nefericit soțul tau? 5 motive surprinzatoare!
Ai o banuiala ca soțul tau e nemulțumit de casnicia voastra? Psihologii și psihoterapeuții in problemele cuplurilor...
Claudia Patrascanu face nunta cu sarbe oltenești și manele
Tot Bolintinul va rasuna pentru ca Gabi Badalau si Claudia Patrascanu fac nunta mare astazi. Cantareata si afaceristul...
Motivul pentru care Andrei Leonte nu poate parasi țara
Andrei Leonte a incercat joi, 26 mai, sa plece din țara. Nu departe, ci la vecinii noștri bulgari. Deși este o țara...
mai multe articole >>