loading...
Sarcina
Home   »  Sanatate   »   Sarcina   »   O procedura revolutionara de inghetare a celulelor stem va fi disponibila si pentru romani in curand

O procedura revolutionara de inghetare a celulelor stem va fi disponibila si pentru romani in curand

Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) au implementat o metodă nouă pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, pentru a se putea obţine cantitatea necesară unui transplant. Această metodă se aplică înainte de stocare. Dr. Ivanovic şi colegii săi (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin), împreună cu o echipă de cercetători de la Cryo-Save, au demonstrat că celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a fi afectată calitatea lor. Acesta este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacienţii pentru care sunt disponibile prea puţine celule stem.  


Succesul unui astfel de transplant este asigurat de un număr cât mai mare de celule. Uneori, cantitatea celulelor stem recoltate din sângele ombilical poate fi insuficientă pentru a îndeplini această cerinţă.


Românii care optează pentru un contract de recoltare la Cryo-Save, pot beneficia de această metodă revoluţionară de multiplicare înainte de îngheţare a celulelor stem prelevate, în curând. Toate probele de celule stem din sânge recoltate din Romania şi stocate la Banca Cryo-Save sunt viabile, în timp ce, numai  în anul  2011 băncile româneşti au raportat oficial 1.175 de probe distruse şi deocamdată nicio probă eliberată.


Celule stem din sângele ombilical pentru transplanturi de celule

Sângele ombilical este un depozit important de celule stem. Acestea sunt speciale deoarece se pot transforma în diferite tipuri de celule umane, inclusiv în celule specifice sângelui, nervilor sau pielii. Această posibilitate este utilizată deja în tratarea unor afecţiuni grave, inclusiv în cazul anumitor tipuri de leucemie. Banca Cryo-Save a eliberat deja peste 100 de probe, în clinici din Europa si USA.


Terapia cu celule stem necesită cantităţi mari de celule stem

În anumite cazuri, numărul de celule stem procesate din sângele ombilical este prea mic pentru un transplant. O transplantare dublă de celule stem, recoltate din sângele ombilical în combinaţie cu celule stem recoltate din măduvă, poate oferi soluţii alternative. Recoltarea celulelor stem din măduvă este însă o procedură foarte dureroasă, costisitoare şi periculoasă pentru pacient, iar găsirea unui donator compatibil se poate dovedi a fi destul de dificilă.


Calitatea celulelor stem multiplicate, îngheţate şi dezgheţate este nemodificată

Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) pot multiplica celulele stem recoltate pentru a obţine cantitatea necesară transplantului. Acest lucru înseamnă că o procedură optimă de îngheţare/dezgheţare este esenţială, dacă celulele multiplicate sunt administrate  unui pacient bolnav aflat în într-un stadiu avansat.


Savanţii de la Cryo-Save au colaborat în cadrul acestui studiu pentru determinarea condiţiilor specifice în care celulele stem hematopoietice multiplicate trebuie îngheţate, astfel încât să poată fi recuperate cu succes după dezgheţare şi folosite într-un transplant mai târziu, având garanţia calităţii şi o şansă ridicată de acceptare a grefei. Noua tehnică de crio-conservare are rezultate mult mai bune în recuperarea celulelor stem multiplicate în comparaţie cu agenţii standard de protecţie. Procedura de multiplicare-îngheţare-dezgheţare are ca rezultat un numar suficient de celule stem pentru un transplant,  crescând astfel disponibilitatea utilizarii sângelui ombilical de catre pacienţi şi reducând costurile necesare tratamentului  în cazul dublei transplantări.

 

În prezent testările clinice efectuate acestei proceduri reprezintă următorul pas major în dezvoltarea protocolului standard pentru multiplicarea celulelor stem recoltate din sângele ombilical.


Echipa de cercetători de la Cryo-Save este angajată în descoperirea condiţiilor optime pentru utilizarea celulelor stem din sângele ombilical, în terapia specifică folosită pentru tratarea pacienţilor.  

 


loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Monden
Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara
In sambata aceasta, pe 18 iunie, in ajunul sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) sunt oranduiți ...
Céline Dion si-a gasit deja un iubit?
Cantareata Céline Dion (48 de ani) s-a lasat cucerita de chitaristul Kaven Girouard, de 30 de ani, sustine revista...
Cum arata fiul mai puțin cunoscut al lui Goldie Hawn
Toata lumea ii știe pe cei doi frați Kate Hudson și Oliver Hudosn, copiii simpaticei actrițe de 70 de ani din...
Cum a ramas insarcinata la 50 de ani Janet Jackson?
A ramas la fel de discreta de cand a anuntat ca va avea primul sau copil! Fratele cantaretei Janet Jackson, Tito...
Amber Heard nu mai vrea pensie alimentara de la Johnny Depp. De ce și-a retras cererea
In mijlocul audierilor pentru pronuntarea sentintelor si declaratiilor in cazul divortului scandalos, Amber Heard si-ar...
De ce nu a dat Oana Zavoranu petrecere de ziua ei
Oana Zavoranu nu mai are chef de petreceri. Desi a avit doua evenimente foarte importante la care ar fi putut sa dea...
Cand a ajuns Alin Ionescu la locul accidentului Cristinei Spatar
Alin Ionescu a scos miercuri asul din maneca in casnicia cu Cristina Spatar. Omul de afaceri a confirmat ca cei doi vor...
De ce este nefericit soțul tau? 5 motive surprinzatoare!
Ai o banuiala ca soțul tau e nemulțumit de casnicia voastra? Psihologii și psihoterapeuții in problemele cuplurilor...
Claudia Patrascanu face nunta cu sarbe oltenești și manele
Tot Bolintinul va rasuna pentru ca Gabi Badalau si Claudia Patrascanu fac nunta mare astazi. Cantareata si afaceristul...
Motivul pentru care Andrei Leonte nu poate parasi țara
Andrei Leonte a incercat joi, 26 mai, sa plece din țara. Nu departe, ci la vecinii noștri bulgari. Deși este o țara...
mai multe articole >>