loading...
Cum sa reusesti
Home   »  Cariera   »   Cum sa reusesti   »   Reguli de eticheta pentru mesajele text

Reguli de eticheta pentru mesajele text

Stilul de viata alert si tehnologia de varf au facut ca multi dintre utilizatorii de telefoane mobile sa devina efectiv dependenti de acestea. Daca unii nu-si dezlipesc aparatul de la ureche, exista si altii care sunt "lipiti" de tastele telefonului. Scriu oricand, oricat, iar rapiditatea si dibacia degetelor lor te uimesc.

 

Mesajele text sunt mai practice, directe si eficiente pentru a comunica. Sunt si mesaje care se trimit doar de dragul conversatiei, iar limbajul folosit este mult mai colocvial decat cel folosit intr-o conversatie de voce sau intr-un e-mail.


Totusi, si mesajele text au o eticheta, un set de reguli nescrise. Citeste mai jos regulile de care trebuie sa tii cont cand trimiti un mesaj scris:


Fii concisa

Specialistii in comunicare spun ca un mesaj ar trebui sa aiba doua sau trei propozitii maximum. In cazul in care vrei sa-i povestesti unei prietene detaliile picante ale intalnirii tale de ieri seara, tine cont si de dimensiunea ecranului telefonului pe care il detine inainte de a-i scrie un roman. Si numarul de caractere permise per mesaj depinde de la un operator de telefonie mobila la altul. Daca ajungi sa depasesti cele 160 de caractere, mai bine suna sau scrie un e-mail.


Nu trimite mesaje non-stop daca nu ti se raspunde

Chiar daca toata lumea pare "lipita" de telefoanele mobile, nu poti presupune ca mesajul tau este citit in secunda imediat urmatoare expedierii. Poate parea socant, insa telefoanele mobile nu sunt intotdeauna pornite. Cand trimiti un mesaj iar destinatarul nu iti raspunde, este pur si simplu nepoliticos sa il bombardezi in continuare cu sms-uri.


Confirma evenimentele

Cand iti faci planuri cu prietenii pentru a iesi in oras, da un mesaj scurt in care sa confirmi intalnirea din ziua respectiva. Formuleaza mesajul ca pe o simpla intrebare, de genul "Ramane valabil pentru diseara?", text care are nevoie de un raspuns simplu. Comunicarea aceasta este rapida si eficienta. Daca este vorba de un eveniment formal, cel mai indicat este sa suni.


Nu te desparti de cineva prin sms

Iti pare mai usor sa ii dai un mesaj in care sa-i scrii ca totul s-a terminat. Metoda aceasta este deranjanta, dar si extrem de des folosita. Despartirea prin sms indica lipsa bunelor maniere. Pe acelasi principiu, nici concedierea cuiva prin sms nu este in regula.


Scrie corect

Mesajele text au creat un limbaj nou, mult mai scurt si plin de abrevieri. Dar si asa, gramatica unei limbi si semnele de punctuatie nu trebuie ignorate. Textul trimis trebuie sa fie lizibil, chiar daca iti este mai comod sa tastezi cuvinte cat mai scurte.


Nu trimite prea multe atasamente

Ai posibilitatea sa atasezi diverse unui mesaj: poze, clipuri video sau audio. Este recomandata atasarea unui singur document per mesaj.


Trimite mesajul in momentul oportun

Cand o persoana este prea ocupata ca sa raspunda la telefon, un sms este cea mai buna cale de a transmite mesajul. Inainte de a apasa tasta de expediere, gandeste-te unde este cel caruia i-l trimiti si ce face in acel moment. Daca iti amintesti ca are o intalnire importanta, mai bine astepti pana sa trimiti sms-ul. Alte momente cand NU trebuie sa trimiti sms-uri: cand judecata iti este "amortita" (adica atunci cand ai baut prea mult alcool sau cand esti foarte obosita); cand conduci sau cand bateria telefonului este aproape consumata.


loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)