loading...
Medicina generala
Home   »  Sanatate   »   Medicina generala   »   Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste acoperirea nevoilor medicale

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste acoperirea nevoilor medicale

Din peste 30 de ţări europene, România se află pe locul 26 în ceea ce priveşte acoperirea nevoilor de îngrijire medicală ale pacienţilor conform raportului Comisiei Europene, OECD Health Data 2014 . Mai bine de 15% dintre pacienţii intervievaţi au răspuns că nu au avut acces la îngrijirea medicală corespunzătoare, în condiţiile în care la nivel european mai puţin de 10% dintre pacienţi au susţinut acelaşi lucru.


Conform raportului, pe primele locuri în acest clasament se află ţări precum Austria, Olanda sau Slovenia unde mai puţin de 5% dintre cei intervievaţi au declarat lipsa accesului la îngrijiri medicale. La polul opus, România se află pe ultimele locuri alături de Letonia, Bulgaria şi Polonia.


,,Datele incluse în raportul Comisiei Europene subliniază realitatea cu care pacienţii români se confruntă în fiecare zi, diferenţa foarte mare între nevoile lor de îngrijire medicală şi bugetul alocat de autorităţi. Numai în ceea ce priveşte accesul la tratament ajungem la o diferenţă de 1,25 miliarde lei care se traduce printr-un număr mare de pacienţi care nu sunt trataţi conform cu standardele europene actuale.

Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanţare corectă, care să pornească de la realitatea din spitale şi de la nevoile pacienţilor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).


Pentru analiza gradului de acoperire a nevoilor pacienţilor s-au luat în considerare parametri precum costurile mari, perioadele foarte lungi de aşteptare, distanţa mare până la prima unitate care poate oferi îngrijiri medicale, aceştia fiind corelaţi cu nivelul coplăţii sau al serviciilor acoperite de asigurarea de sănătate.


,,În acest moment, România alocă 4% din PIB sănătăţii. Este un buget cu 0,2 puncte procentuale mai mic decât cel alocat în anul 2014 şi cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât media europeană. Este un decalaj considerabil şi greu de echilibrat în condiţiile în care nevoile de tratament ale românilor au crescut cu 20% în ultimii trei ani şi sunt în continuă creştere, în timp ce bugetul alocat sănătăţii, ca procent din PIB, este în scădere.

Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanţare de cel puţin 6% din PIB pentru ca pacienţii români să poată avea acces la servicii medicale în condiţii similare cu cele ale celorlalţi pacienţi europeni”, a adăugat Dan Zaharescu.


loading...

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Monden
Cele mai norocoase tradiții stramoșești la praznicul Moșilor de vara
In sambata aceasta, pe 18 iunie, in ajunul sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) sunt oranduiți ...
Céline Dion si-a gasit deja un iubit?
Cantareata Céline Dion (48 de ani) s-a lasat cucerita de chitaristul Kaven Girouard, de 30 de ani, sustine revista...
Cum arata fiul mai puțin cunoscut al lui Goldie Hawn
Toata lumea ii știe pe cei doi frați Kate Hudson și Oliver Hudosn, copiii simpaticei actrițe de 70 de ani din...
Cum a ramas insarcinata la 50 de ani Janet Jackson?
A ramas la fel de discreta de cand a anuntat ca va avea primul sau copil! Fratele cantaretei Janet Jackson, Tito...
Amber Heard nu mai vrea pensie alimentara de la Johnny Depp. De ce și-a retras cererea
In mijlocul audierilor pentru pronuntarea sentintelor si declaratiilor in cazul divortului scandalos, Amber Heard si-ar...
De ce nu a dat Oana Zavoranu petrecere de ziua ei
Oana Zavoranu nu mai are chef de petreceri. Desi a avit doua evenimente foarte importante la care ar fi putut sa dea...
Cand a ajuns Alin Ionescu la locul accidentului Cristinei Spatar
Alin Ionescu a scos miercuri asul din maneca in casnicia cu Cristina Spatar. Omul de afaceri a confirmat ca cei doi vor...
De ce este nefericit soțul tau? 5 motive surprinzatoare!
Ai o banuiala ca soțul tau e nemulțumit de casnicia voastra? Psihologii și psihoterapeuții in problemele cuplurilor...
Claudia Patrascanu face nunta cu sarbe oltenești și manele
Tot Bolintinul va rasuna pentru ca Gabi Badalau si Claudia Patrascanu fac nunta mare astazi. Cantareata si afaceristul...
Motivul pentru care Andrei Leonte nu poate parasi țara
Andrei Leonte a incercat joi, 26 mai, sa plece din țara. Nu departe, ci la vecinii noștri bulgari. Deși este o țara...
mai multe articole >>